Hea kätehügieen on osa kvaliteetsest toidu valmistamisest
Puhtus on pool toidu valmistamise protsessist ja professionaalne köögi puhtus on toiduohutuse oluline osa. Ohutus sõltub järjekindlatest meetoditest ja heast kätehügieenist. Oluline on praktiseerida tööhügieeni algusest peale. Head isiklikku hügieeni on alati oluline meeles pidada toidu käitlemisel. Käsi tuleb pesta piisavalt sageli seebiga. Vajadusel võib kanda ka kaitsekindaid, kuid neid tuleb vahetada piisavalt sageli ja alati tööetappide vahel vahetades. Määrdunud kaitsekindad levitavad ebapuhtust ja ohustavad nii töötajate kui ka klientide ohutust. Lisaks sellele on soovitatav võimaldada ka klientidel oma kätel teostada antiseptikat, näiteks antiseptikumi abil müügileti juures.
Kuidas käsi pesta
Tööle tulles, enne toidu valmistamist ja toidu valmistamise ühelt etapilt teisele liikudes peske käsi vedelseebiga. Samuti peaksite käsi pesema alati, kui need näivad määrdunud, ja alati pärast tualeti kasutamist. Kuivatage pestud käed põhjalikult ühekordse kätekuivatuspaberiga ja keerake kraan kinni.
Vältige asjatut nina ja näo puudutamist. Samuti peate pärast nina nuuskamist, köhatamist või aevastamist alati käsi pesema. Köhimisel ärge unustage taskurätti või varrukasse köhimist ja kasutage ainult ühekordseid salvrätte.
Käte antiseptika
Pärast pesemist teostage käte antiseptika. Antiseptikum kantakse kuivadele kätele, vajutades antiseptikumi dosaatorit kaks või kolm korda ja antiseptikum hõõrutakse kätesse seni, kuni käed on täielikult kuivanud.
Nahahooldus
Käte korrapärane niisutamine aitab nahka elastsena hoida ja lipiidikihti kaitsta. Pärast pesemist tuleb käsi niisutada, eriti kui neid on vaja sageli pesta või kui nahk on juba kuiv. Terve nahk ja terved küünenahad soodustavad ka head hügieeni.
Laadige alla juhised isiklikuks hügieeniks professionaalsetes köökides: